De schapen

De schapen zijn er gekomen omdat de koeien de weiden niet volledig kort graasden en het te lange gras rond de koeienvlaaien telkens moest gemaaid en verzameld worden. Dit neemt tijd in beslag en ook is dit gras niet van 1ste kwaliteit.

Soms zegt men dat schapen gouden bekjes en voetjes hebben, dit betekent dat ze het gras met hun bekjes korter kunnen afknabbelen dan de koeien en ondertussen eten ze ook de kleine onkruidplantjes op. Hun hoefjes trappelen de grond goed aan en maken met de teentjes zeer kleine putjes in de grond, te vergelijken met het verticuteren in het gazon.

Dankzij de schapen heeft de mens kunnen overleven in bepaalde streken zoals in de vochtige heidestreken in Schotland, Ierland, ... of in de droge vlakten in Griekenland, Spanje, het zuiden van Frankrijk,... . De schapen bezorgden hen vlees, melk en wol of leer. Met de modernisering zijn er vele lokale rassen verdwenen of zeldzaam geworden.

Tijdens de bronstperiode in het najaar wordt er één ram bij de ooien gezet. Voor de schapenkweker is een ram heel belangrijk voor het instandhouden van z'n kudde omdat meestal uit zijn vrouwelijke nakomelingen verder gefokt wordt.
5 maanden min 5 dagen (145 dagen) later worden de lammetjes geboren. Dit is een drukke periode. Soms gebeurt het dat een ooi haar lammetjes niet herkent waardoor de boer de lammetjes moet opvoeden met een zuigfles. De lammetjes zogen een 3tal maanden aan de ooi, daarna worden ze gespeend om te verkopen of om verder me te kweken.

Schapen worden één keer in het jaar geschoren, meestal eind mei, begin juni. Het wolvet of de lanoline dat het schaap beschermt in de natte perioden tijdens de winter, heeft zich dan verdeeld in de wol zodanig dat het scheren gemakkelijker verloopt. Doordat het ook warmer wordt hebben schapen hun dikke wollen trui nu niet nodig en is hij net genoeg aangegroeid om terug de winter in te gaan.

Door de opleiding kleding die Ann genoten heeft werd er gekozen in de eerste plaats voor wolschapen met daarnaast vleesschapen om de schapenactiviteit rendabel te houden. Maar toch met oog voor zeldzaam en speciaal. Melkschapen worden er niet gefokt.
Er grazen momenteel 9 schapenrassen in de weiden.

Met steun van :
West-Vlaanderen
Developed by DigitalMind
Vorige
linker pijl toets
Volgende
rechter pijl toets
Sluiten Verslepen