Veel gestelde vragen

* Geeft de koe iedere dag van het jaar melk ?

Op de boerderij worden iedere dag koeien gemolken, maar niet iedere koe wordt het hele jaar door gemolken. Om te beginnen kan een koe maar melk geven vanaf het moment dat ze n kalfje geworpen heeft. Gemiddeld krijgt een koe ieder jaar een kalf. De laatste twee maanden vr het kalven wordt de koe drooggezet, zodanig dat de uier wat kan terugtrekken en de melkproductie stilvalt. Nu kan de koe zich voorbereiden op een nieuwe melkperiode.

* Wat is biest ?

Biest, moedermelk of mooier gezegd colostrum, is de eerste melk die gevormd wordt wanneer een zoogdier bevalt. Deze melk is nogal gelig en dikker dan gewone melk en bevat afweerstoffen van het moederdier daar het jong dit niet krijgt in de baarmoeder. In biestmelk zit 75% eiwitten en die kunnen normaal de darmwand niet passeren. In de eerste 24 tot 36 levensuren staat de darmwand open van het jonge wezen om deze afweerstoffen op te nemen. Gedurende de eerste drie levensmaanden is het dan beschermd tegen infectieziekten, daarna heeft het ondertussen genoeg kracht om infecties te overwinnen.
Biest bevat meer vitamine A en caroteen dan gewone melk en is armer aan vet en suiker waardoor het lichter verteerbaar is.
Het is dus zeer belangrijk dat de pasgeborene binnen de twee uur na de geboorte voldoende biest opneemt.

* Waarom herkauwen bepaalde dieren en hoe gaat dit in z'n werk ?

Runderen, schapen, geiten, herten, moeflons, buffels, kameleons, dromedarissen en lama's behoren allemaal tot de herkauwers. Herkauwers bezitten 4 magen.
Het spijsverteringsstelsel van deze dieren is zo gebouwd dat ze in zeer korte tijd veel voedsel kunnen opnemen die ze opslaan in de eerste maag, de pens. Tijdens hun rust komt het voedsel in kleine porties terug naarboven om fijner gemaakt te worden, te 'her' kauwen. In de tweede, de netmaag wordt het voedsel gezeefd waardoor de grotere stukken terugvloeien naar de pens en de fijnere stukken doorschuiven naar de boekmaag. Hier wordt al het sap uit het voedsel gehaald. De vierde maag, de lebmaag, kun je vergelijken met onze maag. Deze zorgt dat alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, uit het voedsel gehaald wordt.
Ze hebben zo een 15tal herkauwperiodes van 30 minuten (samen 8 10 u per dag of 30 35 % van de dag). Een dier gebruikt evenveel tijd om te grazen als om te herkauwen.
De reden waarom dieren herkauwen komt uit het verre verleden, toen er nog geen landbouwers waren om de dieren verzorgen. Ze leefden op open vlakten tussen de andere dieren waaronder ook de wilde roofdieren. Als het veilig was, graasden de dieren gulzig. Nadat ze genoeg binnen hadden konden ze rustig liggen en herkauwen. Ondertussen lagen ze op de uitkijk of er geen bedreiging op hen afkwam. Hun gedrag is nog altijd zo gebleven, terwijl sommige koeien grazen zijn er andere die rustig neerliggen.

* Myiasis, wat is dat voor iets ?

Myiasis komt voor bij de schapen. Soms gebeurt het dat een schaap wat plattere mest maakt en z'n wol daardoor langs achter bevuilt. Dikke groene vliegen leggen graag op zo'n plaatsen hun eitjes. Want als de larven van die vlieg uitkomen kunnen ze zich onmiddellijk tegoed doen aan de mest. Doordat de huid van het schaap zeer dun is, gebeurt het dat de larven eens bijten in de huid ook omdat ze met velen zijn. De huid begint dan te ontsteken en een geur af te geven die de larven aanzetten tot het reinigen van die wonde. Eigenlijk maken ze het veel erger en vreten ze aan een levend schaap. Indien dit niet tijdig wordt opgemerkt, kunnen de larven het schaap in enkele dagen doden. Een schaap met myiasis zal zich afzonderen van de groep, zal wrijven of krabben daar waar de larven zitten en het zal knarsen van de pijn. Ook de wond zal stinken.

* Hoe komt het dat wollen truien krimpen ?

Doordat de wolvezels gesponnen worden tot een draad om te kunnen breienof weven, liggen de vezels rond elkaar. Wol op de rug van het schaap staat naast elkaar. Natte wolvezels zetten uit in breedte en lengte en kan tot 30% vocht opnemen zonder nat aan te voelen. Doordat de vezels gedraaid zitten moeten ze zich daardoor in bochten wringen. Wolvezels bestaan dan ook nog uit een laagje schubben die komen open te staan door het warme zeepwater. Bij een verkeerde wasprogramma gaan de vezels en de schubben in elkaarhaken en vervilten. Wollen kledingstukken worden het best met de hand gewassen. Eigenlijk stoot wol vuil af en dient het alleen verfrist te worden door eens lichtjes te soppen in koud-lauw water.
Een vervilte trui verliest niet zijn warmte, wel zijn model.

* Vanwaar de naam 'den Overdraght' ?

Vroeger betekende dat een aanlegplaats, een kade langs bevaarbare waterlopen waar men soms tol moest betalen om een bepaald stuk te mogen bevaren. Zo waren er langs de Poperingevaart een 3tal van die 'overdraghe's.

Met steun van :
West-Vlaanderen
Developed by DigitalMind
Vorige
linker pijl toets
Volgende
rechter pijl toets
Sluiten Verslepen